Koronavírus tesztek

időpontfoglalás

Több évtizedes tapasztalat

Szakorvosaink megbízható klinikai háttérrel és több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Sok éves praxisuk során több mint 10.000 vizsgálatot végeztek el.

Beutaló és várakozás nélkül

Az előzetes időpontfoglalásnak köszönhetően várakozás nélkül veheti igénybe a kért vizsgálatot. A kivizsgálásra 1 héten belül sort kerítünk.

Részletes és érthető tájékoztatás

Az orvosi vizsgálatot követően nem kell a latin rövidítések után kutatnia. Kezelőorvosától érthető és részletes tájékoztatást kap.

Minőségi idő a szakorvossal

A konzultációk időtartama alatt Ön zavartalan körülmények között teheti fel kérdéseit szakorvosának, aki azonnal válaszol is rájuk.

Koronavírus tesztek

A pécsi magánklinikánkon a koronavírus tesztelésre PCR tesz és ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat mellett antigén gyorsteszt is alkalmazunk. Az általunk használt vizsgálati módszerek rendelkeznek a megfelelő hatósági engedélyekkel, tanúsítványokkal. A hivatalos tesztelési protokoll szerint a PCR vizsgálat minősül csak hivatalos eredménynek.

PCR Teszt

Jelenleg a legjobb és legérzékenyebb tesztelési módszer, már  95% felett képes azonosítani a fertőzést a szervezetben. A vizsgálat a vírus örökítő anyagát (RNS) mutatja ki a mintából, amely igazolja a vírus jelenlétét a légutakban.


A mintavétel a garat nyálkahártyájából történik. Ezzel a módszerrel a fertőzéstől számított 4-5. naptól a tünetmentessé válás utáni 2-3. hétig mutatható ki a vírus. A PCR teszt az általánosan elfogadott vizsgálat a hivatalos diagnózis felállítására.


Mikor javasolt a PCR tesztet elvégeztetni?


A PCR teszt elvégzése abban az esetben javasolt, ha COVID-19-re utaló tüneteket észlel magán, vagy 30 napon belül érintkezett koronavírus személlyel és szeretné megtudni, hogy fertőzött-e.


Azok esetében is szükséges, akiknél az IgM/IgG vizsgálaton alapuló szerológiai teszt eredménye alapján gyanítható, hogy koronavírussal fertőzött, és a vírus még a szervezetében van.


Továbbá külföldi utazás előtt és után, műtéti beavatkozást megelőzően, valamint idősebb rokon látogatása előtti esetekben szükséges, illetve javasolt részt venni tesztelésen.


A PCR teszt alkalmas

  • a betegség diagnózisának felállítására,
  • a betegség gyanújának megerősítésére,
  • a gyógyulás igazolására,
  • illetve hasznos a kontaktok vizsgálatában is.

Hogyan történik a mintavétel a PCR-teszt során?


Klinikákra megérkezve a mintavételt megelőzően klinikánk munkatársa megméri a testhőmérsékletét, ezt követően pedig egy rövid kérdőívet kell Önnek kitöltenie. A PCR vizsgálat során orr-, és garatnyálkahártyáról vattás pálcával lesodort sejtekből történik a vírus genetikai anyagának kimutatása.


Az általunk használt teszt nagyon érzékeny, ennek köszönhetően a vizsgálat előtt nem szükséges éhgyomorral érkeznie. A PCR-teszt elvégzését követően a mintát laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk, melynek  eredménye pozitív vagy negatív lehet.


Milyen eredmények születhetnek?


A PCR teszt a koronavírusnak a jelenlétét mutatja ki, tehát a vizsgálat  eredménye alapján a kiderül, hogy fertőzött-e a vírussal. Emellett arra is szolgál, hogy a már korábban pozitívnak bizonyuló betegekről kiderüljön, hogy a fertőzés még fennáll-e az esetükben.


Azonban negatív teszt esetén is érdemes a vizsgálatot 48 órán belül megismételni, mivel előfordulhat, hogy a mintavétel a lappangási idő korai szakaszában történik. Két negatív teszt azonban már  95% feletti pontossággal igazolja, hogy a koronavírus nem található meg az Ön szervezetében.


Mikor kapom meg az eredményeim?


A vizsgálat eredménye 24 órán belül kerül kiküldésre az Ön által megadott e-mail címre.


Ellenanyag (szerológia, IgM/IgG) vizsgálat


Szemben a PCR tesztekkel, amelyek a fertőzöttséget igazolják, ez a vizsgálat az antitestek jelenlétét mutatja, az-az arra ad választ, hogy átesett-e már korábban a fertőzésen. A szerológiai tesztek ugyanis a SARS-CoV-2 vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki vérmintából, azaz az Ön fertőzésre adott immunválaszáról adnak képet. Az akut fertőzés kimutatására a szerológiai tesztek nem igazán alkalmasak.


Immunrendszerünk a fertőzést követő 4. napon kezd IgM típusú ellenanyagot termelni. Az ellenanyag a 7-8. napon éri el a laboratóriumi méréshez szükséges mennyiséget. Az IgM ellenanyag a fertőzést követően 4 hétig mutatható ki a szervezetben. A védettséget jelentő másik ellenanyag az IgG, mely a fertőzést követő  2-3 hét után jelenik meg a testben. Az IgG a hosszú távú immunitást mutatja, amely akár 1-3 év is lehet.


Mikor javasolt a ellenanyag vizsgálatot elvégeztetni?


Az esetek 80-85%-ban a koronavírus fertőzöttség csak igen enyhe tüneteket okoz. Ezért a tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik szeretnének megbizonyosodni arról, hogy átestek-e már a fertőzésen.


Ha a vizsgálat elvégzése előtt több mint 2 héttel Ön  felső légúti megbetegedés tüneteit produkálta, a szerológiai teszttel egyértelműen megállapítható, hogy a tünetegyüttest a koronavírus vagy egyéb más kórokozó okozta. Továbbá abban az esetben is javasolt, ha Ön a teszt elvégzése előtt több mint 2 héttel korábban bizonyítottan koronavírusos személlyel érintkezett és szeretné megtudni, hogy átesett-e a fertőzésen.


Az ellenanyag vizsgálat alkalmas


Ezek a tesztek amellett, hogy segítséget nyújtanak a betegség teljes diagnosztikájában, segíthetnek a tünetmentes fertőzöttek, valamint a koronavírus fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében is.


Hogyan történik a mintavétel az ellenanyag vizsgálat során?


Klinikákra megérkezve, a mintavételt megelőzően klinikánk munkatársa megméri a testhőmérsékletét, ezt követően pedig egy rövid kérdőívet töltet ki Önnel. Az ellenanyag vizsgálat során a mintavétel  ujjbegyből vett vérből vagy vénás vérvétellel történik. A teszt elvégzését követően a vérmintát laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk, melynek  eredménye pozitív vagy negatív lehet.


Milyen eredmények születhetnek?


A jelenleg elérhető ellenanyag vizsgálatok nem alkalmasak az akut fertőzöttség egyértelmű igazolására. Ezért pozitív eredmény esetében a legnagyobb biztonságot egy PCR teszt elvégzése adja. A negatív eredmény abban az esetben értékelhető, ha a teszt elvégzését megelőzően 8 napon át karanténban volt, és a koronavírussal való találkozás minden lehetőségét ki tudja zárni.


Mikor kapom meg az eredményeim?


A vizsgálat eredménye 3-5 napon belül kerül kiküldésre az Ön által megadott e-mail címre.
Antigén gyorsteszt


A jelenleg leggyorsabb tesztelési módszer, amely a koronavírus bizonyos fehérjéinek jelenlétét mutatja ki a szervezetben. A PCR teszthez hasonlóan ez a teszt direkt módon a vírus jelenlétét igazolja, csak sokkal rövidebb időn belül.


Mikor javasolt az antigén gyorsteszt elvégeztetni?


Az antigén gyorsteszt szinte azonnal - 15 percen belül - képes igazolni a koronavírus jelenlétét. Ezért elsősorban ott javasolt alkalmazni, ahol sok a megbetegedés, és a pozitív eredmények száma várhatóan magas lesz, illetve ha a lehető leghamarabb kell megoldani a fertőzöttek elkülönítését.


Az antigén gyorsteszt alkalmas


A betegség gyanújának megerősítésére, azaz a koronavírus fertőzés direkt módon történő kimutatására szolgál.Hogyan történik a mintavétel az antigén vizsgálat során?


Klinikákra megérkezve a mintavételt megelőzően klinikánk munkatársa megméri a testhőmérsékletét, ezt követően pedig egy rövid kérdőívet kell kitöltenie Önnek. Az antigén gyorsteszt a PCR vizsgálathoz hasonlóan steril pálcával történik az orrgarat nyálkahártyájáról. A mintavétel mindössze néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes, valamint az eredményt 15 percen belül megkapja.


Milyen eredmények születhetnek?


A pozitív antigén gyorsteszt bizonyítja a koronavírus fertőzését a szervezetben. Az itt kimutatott pozitív eseteket javasolt azonban PCR teszttel is megerősíteni. Ha a vizsgálat eredménye negatív, úgy 98-99% kizárható a vírus jelenléte.


Mikor kapom meg az eredményeim?


Az antigén gyorsteszttel 15 percen belül kap eredményt egy egyszerűen, orrgaratból vett mintából, a vírusantigén direkt kimutatásával.A koronavírus tüneteit észleli magán? Szeretné tudni, hogy covid-19 fertőzött-e?


Az általunk használt vizsgálati módszerek a jelenleg elérhető legmodernebb koronavírus tesztek, továbbá rendelkeznek OGYÉI engedéllyel és az Operatív törzs által akkreditáltak. Antigén gyorsteszt és a PCR laboratóriumi teszt segítségével már a fertőzöttség első napjától van arra lehetőségünk, hogy kimutassuk, jelen van-e a szervezetében a betegség.


Az ellenanyag vizsgálat segítségével pedig megtudhatja, hogy átesett-e már a fertőzésen, vagy az oltás után termelt-e a szervezete ellenanyagot.Foglaljon időpontot


Vagy keressen minket még ma a következő telefonszámon:

+36 72 820 422