Időpontfoglalás
7621 Pécs, Mátyás király utca 28.
HU EN

Szolgáltatásaink

Orvosaink

A MyClinic Pécs szűrőcsomagjai:

- Start szűrőcsomag: belgyógyászati konzultáció, komplex hasi ultrahang, komplex kardiológiai kivizsgálás

- Extra Szűrőcsomag: belgyógyászati konzultáció, komplex hasi ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, komplex kardiológiai kivizsgálás nyugalmi EKG-val, szív ultrahanggal, terheléses EKG-val, bőrgyógyászati anyajegyszűrés

- Stresszes életmód szűrőcsomag: kardiológiai konzultáció, fizikális vizsgált, nyugalmi EKG, szívultrahang, terheléses EKG

- Puffadásos tünetek szűrőcsomagja: gasztroenterológiai konzultáció, komplex hasi ultrahang, dietetikai tanácsadás

- Szédülés csomag: neurológiai konzultáció, nyaki erek ultrahangja

- Személyre szabott egészségterv készítése, egészség menedzsment

Orvosaink

Dr. Pakodi Ferenc Gasztroenterológus

Dr. Szabó Imre László Gasztroenterológus

Dr. Erőss Bálint Gasztroenterológus, belgyógyász

A gasztroenterológia az emésztőrendszer, azon belül is a nyelőcső, a gyomor, a vékonybél, a hasnyálmirigy, a vastagbél, a máj betegségeivel, a tünetek diagnosztizálásával, a feltárt betegség gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág, amely a belgyógyászatból vált önálló szakággá.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon gasztroenterológus szakemberünkhöz:

• gyomorégés (reflux betegség), gyomorfekély, gyomorvérzés

• puffadás

• hasnyálmirigy gyulladás

• epekövesség

• epeútgyulladás

• irritábilis bél szindróma (IBS),

• gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa),

• fehérjevesztő enteropathia

• lisztérzékenység (coeliakia),

• tejcukor érzékenység (laktózintolerancia)

Milyen gasztroeneorológiai szolgáltatások érhetők el a MyClinic Pécs-nél?

• gyomortükrözés (gasztroszkópia)

• vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

• poliplevétel (polypectomia)

• hasi és kismedencei ultrahang

• laboratóriumi diagnosztika

Vizsgálataink és beavatkozásaink kiemelkedően komfortos körülmények között, igény esetén fájdalomcsillapítás mellett történnek.

Az endoszkópos beavatkozásokat (gasztroszkópia, kolonoszkopia, polyp eltávolítás) csúcskategóriás Olympus endoszkópokkal és ERBE elektrosebészeti eszközökkel, a hasi ultrahang vizsgálatokat a legmodernebb Siemens eszközzel végezzük.

A MyClinic Pécs gasztroenterológia szakrendelésein gasztroenterológus szakorvosaink a betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosaihoz?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés.

Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. "alarm" tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

Mi a teendő, ha a gasztroenterológia betegség tüneteit észleli?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosi vizsgálatára!

Gasztroenterológus orvosunk alaposan kivizsgálja Önt, majd szükség esetén további vizsgálatot javasol (ami nem csak gyomortükrözés és kolonoszkópia / vastagbéltükrözés lehet).

Milyen gasztroenterológiai vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Teljes körű laboratóriumi vizsgálatok

- Hasi ultrahang vizsgálatok

A hasi ultrahang vizsgálat a hasüreg szerveit vizsgálja (pl. máj, epehólyag, lép és a vese). Az vizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei, hasi főverőér valamint a környékén található nyirokcsomók is megvizsgálhatók.

A belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálások részeként a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosai gyakran ajánlják az ultrahangos diagnosztikát, hiszen segítségével a has- és kismedence bizonyos szerveiről pontos információkhoz juthatnak. A hasi ultrahang vizsgálattal kimutathatók egyes szervi rendellenességek, az epekövesség, a vesekövesség, hasüregi ciszták vagy tályogok, gyulladásos megbetegedések, daganatok.

- Ételallergia és intolerancia vizsgálatok

Allergia vizsgálat vérből ún. nutritív panel meghatározására. Ha az allergiát okozó anyag a szervezetbe jutást követően rövid idővel igen heves tüneteket (kiütés, hasmenés, puffadás, ajakduzzanat és/ vagy allergiás gégevizenyő) okoz, akkor kell IgE típusú allergiára gondolni.

- Helicobacter kilégzéses teszt

Helicobacter pylori nevű baktériumot 1982-ben azonosították krónikus gastritisben és gyomorfekélyben szenvedő pácienseknél. Azóta bebizonyosodott kóroki szerepe nyombélfekély és gyomor tumor esetén is.

Székletből lehet kimutatni vagy ún. kilégzési teszttel. Előbbi olcsóbb és gyorsabb, szűrésre kiválóan alkalmas. Mindig az elrendelő orvos dönt az elvégzendő vizsgálatról.

- Gyomortükrözés

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia során a MyClinic Pécs gasztroenterológia szakorvosai a gyomor- és bélrendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják. A gyomortükrözés kettős célt szolgál: láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat (pl. kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van a probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is.

- Kolonoszkópia

A kolonoszkópia olyan gasztroenterológia jellegű vizsgálat, amely a vastagbél területén jelentkező problémák felismerésére, esetleg azok kezelésére is alkalmas – a gyomortükrözéshez hasonlatosan.

Kolonoszkópia előtt általában izomba injektált kétféle fájdalomcsillapító, nyugtató adható (bár a legalsó szakasz vizsgálatakor ez el is hagyható), maga a vizsgálat bal oldalfekvésben történik.

Az endoszkóp csövét a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosai végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe egyidejű levegő befúvással, ami nyomó érzést, görcsöt okozhat a hasban. Az eszköz ez esetben is láthatóvá teszi a bélszakasz képét, amelyről állókép is készíthető.

A kolonoszkópiát a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosai bódításban is végzik!

Orvosaink

Dr. Nyárfás Géza Kardiológus

Dr. Pongrácz-Kreska Zita Kardiológus, belgyógyász

A kardiológia tudománya a szív és a keringési rendszer betegségeivel, valamint ezek megelőzésével foglalkozik.

A rendszeres kardiológiai ellenőrzésnek kiemelkedő szerepe van, hiszen a szív- és érrendszeri problémák és az azokhoz kapcsolódó szövődmények gyakran fájdalmas előjelek nélkül, tragikus hirtelenséggel jelentkeznek, és nagyon gyakran tartós károsodással vagy adott esetben halállal is végződnek. Ide sorolhatjuk többek között az agyvérzést vagy a szívinfarktust is, melyek esélye megfelelő életmód és rendszeres szűrővizsgálat mellett akár csökkenthető lenne.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon kardiológus szakemberünkhöz:

• családban (felmenők között) előforduló szívbetegség, vagy kardiológiai probléma;

• gyakran tapasztalunk időszakos mellkasi fájdalmat vagy kellemetlen nyomást;

• jelentős túlsúllyal rendelkezünk;

• mozgásszegény életmódot folytatunk;

• gyakran kávézunk, rendszeresen dohányzunk vagy fogyasztunk alkoholt;

• stresszes körülmények között dolgozunk;

• sokszor előfordul heves szédülés, fejfájás, légszomj;

• főként az alsó végtagjaink hajlamosak a dagadásra;

• előfordul rendszertelen szívverés érzése;

• magas vérnyomástól vagy cukorbetegségtől szenvedünk;

• a véreredményünk magas húgysav- és vérzsír-szintet mutat;

A kardiológiai vizsgálaton a beteg elbeszélése és kórtörténetének megállapítása nem elegendő, szükség van az alábbi vizsgálatok elvégzésére:

• EKG

• szívultrahang

• terheléses vizsgálat

• 24 órás EKG és vérnyomás vizsgálat

A komplett kardiológiai ellátás során a beteg állapotfelmérését és a műszeres vizsgálatokat követően kerül felállításra a diagnózis, majd a szakorvos terápiás javaslatot tesz. Egyeztetésre kerülnek a kontrollvizsgálatok, az orvos az életmód javítására javaslatot tesz, szükség esetén pedig olyan ellenőrzések kérvényezése is szükségessé válik, melyek más szakterületek bevonását igénylik bizonyos problémák kizárásához vagy bizonyításához.

A MyClinic Pécs kardiológia szakrendelésein kardiológus szakorvosaink a szívbetegségek felismerésével vagy kizárásával, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs kardiológus szakorvosaihoz?

Mivel a szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, megelőzés céljából is, panasz esetén azonban azonnal javasolt a MyClinic Pécs kardiológus szakorvosaihoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni a kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást, bizonytalan mellkasi panaszokat, fulladást, nehéz légzést, magas vagy alacsony vérnyomást tapasztal.

Mi a teendő, ha a kardiológiai betegség tüneteit észleli?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot a MyClinic Pécs kardiológia szakorvosi vizsgálatára!

A kardiológiai vizsgálat a kórtörténet (anamnézis) felállításával kezdődik. A kardiológus kikérdezi a pontos panaszokról, korábbi betegségekről, műtétekről, valamint a családban előfordult betegségekről.

Ezután a MyClinic Pécs kardiológusa fizikai vizsgálatot végez, melynek során először felméri a szívpanaszokra utaló, látható jelek meglétét: fennáll-e légszomj , a bőr és a köröm kékes elszíneződése jelentkezik-e bizonyos területeken, ödéma látható-e, főleg a lábszáron? Ezt követően ellenőrzi a beteg pulzusát, megméri a vérnyomását. Végül a mellkas kopogtatásával ellenőrzi a szív méretét és elhelyezkedését, majd sztetoszkóppal meghallgatja a szív működése közben keletkező szívhangokat.

Az elsődleges fizikális vizsgálatok eredménye alapján további specifikus diagnosztikai vizsgálatokat rendelhet el a diagnózis felállításához.

Milyen kardiológiai vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Nyugalmi EKG (elektrokardiográfia)

Minden kardiológia szakrendelés alapvető és elmaradhatatlan vizsgálata az EKG vizsgálat. Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét papíron vagy monitoron jeleníti meg a készülék. A vizsgálat fájdalommentes és mellékhatások nélküli.

- Terheléses EKG (ergometria)

A páciens meghatározott protokoll alapján egy speciális futópadon fokozatosan emelkedő terhelésnek van kitéve folyamatos EKG monitorozás és gyakori vérnyomás kontroll mellett. A terhelés kapcsán a MyClinic Pécs kardiológusai a provokálható szívritmuszavarokat, illetve kóros vérnyomás reakciókat vizsgálják, melyek életmódbeli, illetve terápiás konzekvenciával járhatnak. Terheléses EKG vizsgálat előtt a kardiológus gyakran végez tájékozódó szívultrahang vizsgálatot.

A MyClinic Pécs kardiológia szakrendelésén biztonsággal végezhető terheléses EKG, hiszen mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak egy esetleges súlyos szövődmény kivédésére, az életveszély elhárítására.

- Teljes körű laboratóriumi vizsgálatok

- Szívultrahang (echocardiográfia)

A szívultrahang olyan képalkotó eljárás, melynek során a MyClinic Pécs kardiológus szakemberei mozgóképet nyernek a szív működéséről. Célja a szív és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a szív a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek, szívburok folyadék, szövetszaporulat illetve a sövényhiány detektálása.

A MyClinic Pécs kardiológia szakrendelésein a szívultrahanggal a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög is kimutatható. A szívultrahang vizsgálatot minden esetben kardiológus szakorvos, azon belül is ultrahang specialista végez.

- 24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

A rövidítés ambuláns vérnyomás monitorozást jelent (BP=Blood Pressure, vérnyomás angolul). A MyClinic Pécs kardiológia szakrendelésén a beteg kap egy készüléket, melyet 24 órán át magán visel. A készülék a beállításnak megfelelően, de legalább óránként egyszer vérnyomást mér, és az eredményt tárolja. A kiértékelés számítógép segítségével történik.

Az ABPM vizsgálat során a MyClinic Pécs kardiológus szakorvosai betekintést kapnak a vérnyomás napszaki ingadozásaiba, továbbá kiszűrhetők az ún. „fehér köpeny” hipertónia esetei, mikor a betegek vérnyomása csak az orvosi rendelőben (vagy más hasonló stresszel járó helyzetekben) magas, de egyébként normális. A vizsgálat ambulánsan, hétköznapi, megszokott körülmények között (otthon, munkahelyen napi tevékenységek közben) történik, nem pihenőnapon.

- 24 órás EKG (holter)

A holter EKG 24 órás, járóbetegként végezhető EKG monitorozást jelent. Az egyszeri 12 elvezetéses EKG, mint „keresztmetszeti” kép sokszor nem eléggé informatív, a beteg panaszai, vagy az egyéb vizsgálati eredmények tartósabb EKG monitorozást tesznek szükségessé. Ilyenkor a MyClinic Pécs kardiológus szakorvosai ambuláns holter EKG monitorozást végeznek. A beteg a felerősített elektródákat és a mintegy mobiltelefonnyi méretű készüléket 24 órán át magán viseli. A készülék a folyamatos EKG felvételt digitálisan rögzíti, tárolja, majd a vizsgálatot követően az adatok számítógép segítségével értékelhetők.

A holter monitorozással kardiológusaink a szívritmus zavarokat is ki tudják szűrni. Rövid ideig tartó szívdobogásérzés, eszméletvesztés, jövő-menő ritmuszavarok gyanúja esetén használjuk. A beteg számára megterhelést nem jelent, mindennapi életét élheti, de nem zuhanyozhat.

Orvosaink

Dr. Pongrácz-Kreska Zita Kardiológus, belgyógyász

Dr. Erőss Bálint Gasztroenterológus, belgyógyász

A belgyógyászat az orvosláson belül az a terület, amely nem egyetlen szervet érintő problémával és annak kezelésével foglalkozik, hanem integrálja, összehangolja a többi szakterület tevékenységét. A szakrendeléseken a szűrővizsgálatok mellett a belgyógyászati panaszokkal jelentkező páciensek kivizsgálása, kezelése történik.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon belgyógyász szakemberünkhöz:

• bizonytalan eredetű tünetek

• tisztázatlan eredetű láz, vérszegénység gyulladás

• hasi fájdalmak

• kóros fogyás

• gyakori fejfájás

Az elvégzett vizsgálatok eredménye és a kórelőzmény figyelembe vételével orvosaink meghatározzák a kivizsgálás további menetét, szükség esetén tovább irányítják a beteget az érintett szervre specializálódott területre: kardiológia, endokrinológia, diabetológia, gasztroenterológia, hepatológia, illetve a különböző képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokra. Klinikánk biztosítja az un. orvosi esetmenedzseri feladatokat is, mely során a pácienst egy orvos kíséri végig és irányítja a kivizsgálástól a kezelésig, összefoglalja a kivizsgálás és kezelés során összegyűlt egészségügyi adatokat.

Az egészség megőrzésének érdekében évente egyszer tünetmentes személyeknek is javasolt a belgyógyászati kivizsgálás, hiszen így a kialakulásuk előtt megelőzhetők, vagy korai stádiumban felismerhetők a betegségek.

Orvosaink

Dr. Hanyecz Anita Bőrgyógyász

Dr. Lengyel Zsuzsa Bőrgyógyász

Az emberi bőr szervezetünk egyik legfontosabb védvonala, ami igazán összetett és bonyolult feladatokat lát el, ennek ellenére azonban csak kevesen fordítanak elég figyelmet egészségének és épségének fenntartására.

Bőrünk állapota ugyanis szervezetünk tökéletes indikátora, így betegségeink, elváltozásaink vagy belső egyensúlyunk felborulása a legtöbb esetben azonnal megmutatkozik.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon bőrgyógyász szakemberünkhöz:

• acne, pattanásos bőr

• allergiás bőrbetegségek (csalánkiütés/urticaria, atópiás dermatitis, contact dermatitis, ekcéma, étel- és gyógyszerallergia)

• anyajegyek, jó- és rosszindulatú bőrdaganatok, hámdaganatok, melanoma, bőrfüggelékek – faggyú, verítékmirigy, szőrzet jó- és rosszindulatú daganatai

• autoimmun- vagy egyéb immunológiai kórképek társult bőrtünetei (pillangó alakú bőrpír az arcon), plakkszerű bőrelváltozás (pl. psoriasis), pigmentációs zavarok (pl. vitiligo)

• vírusos eredetű bőrelváltozások (vírusos szemölcsök, molluscum contagiosum stb)

• gombás bőrbetegségek (körömgomba, bőrgomba)

• baktérium-fertőzés következtében kialakuló bőrbetegségek (acne, pattanások, furunculusok, impetigo stb)

• ekcéma (bőrszárazság, allergia) – száraz, berepedezett, viszkető bőr, apró kis hólyagok (seropapulák), gyulladt, hámló foltok, bőrpír

• érbetegségek, bőrvérzések, érgyulladások (vasculitis)

• hajhullás, amelynek hátterében szintén állhat bőrbetegség

• pikkelysömör (psoriasis)

• rosacea

• szarusodási zavarok, pigmentzavarok, anyagcsere/endokrinológiai zavarok bőrtünetei

A MyClinic Pécs bőrgyógyászat szakrendelésein bőrgyógyász szakorvosaink a bőrbetegségek (haj- és körömbetegségek) felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosaihoz?

A bőr számos gyorsan kialakuló probléma felülete lehet, mint például pattanás, csalánkiütés, bizonyos pigmentációs zavarok, fertőzések vagy akár fokozott izzadás. Ugyanakkor kóros, éveken, akár évtizedeken átívelő problémákkal is találkozhatunk, mint az övsömör vagy a rozácea.

A bőr a külvilág felé jól érzékelhető szervünk, ezért a bőrünkön kialakuló betegségek nagy része könnyen észrevehető és ez mindenképp orvoshoz irányít minket. A MyClinic Pécs bőrgyógyász szakrendelésein gyakran találkozunk kialakuló, sokszor szubjektív panasszal is kísért bőrbetegségekkel (pl. csípés, allergiás bőrbetegségek, mint az ekcéma vagy bakteriális, gombás és vírus-fertőzés) és krónikus, évek óta fennálló bőrtünetekkel, mint a pikkelysömör.

A bőrbetegségek egy része (pl. a bőrdaganatok) hosszú ideig észrevétlenül maradhatnak, mert panaszt nem okoznak és/vagy rejtett régiókban (hajlatokban, genitális régió, talp) helyezkednek el. Emiatt fontosnak tartjuk a rendszeres szűrővizsgálatot!

Vannak bőrjelenségek, melyek nem tekinthetők valójában betegségnek. Ilyenek lehetnek a bőr jóindulatú növedékei (pl. a hajlatokban, nyakon megjelenő fibrómák), melyek elsősorban esztétikai problémát okoznak, vagy a mindennapokban zavaróak, eltávolításukra kozmetológiai indokkal kerül sor.

A bőr függeléke a haj. A hajhullás, hajciklus zavar hátterében legtöbb esetben belső kiváltó okok állnak, melynek kivizsgálása a MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai szerint is rendkívül fontos.

Mi a teendő, ha a bőrbetegség tüneteit észleli?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot a MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosi vizsgálatára!

A bőrgyógyászunk részletesen kikérdezi Önt a tüneteiről; elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden más korábbi betegségről is. Ezután a bőrgyógyász rátér az elváltozott bőrfelület részletes vizsgálatára. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is megvizsgálja a hám és az irha képleteit. Ha szükséges, a bőrgyógyász elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat egyéb szakterületre, például a belgyógyászatra, hogy más szervek érintettségét kizárja illetve sebészetre, hogy az esetleges bőrelváltozásokat eltávolítsa.

Milyen bőrgyógyászati vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Anyajegyszűrés dermatoszkóppal

A MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai az anyajegyszűrést a legmodernebb dermatoszkóp (egy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel) segítségével végzik. A rendszeres éves anyajegyszűrés segítségével az anyajegyek változása (növekedése, felülete, színe) pontosan követhetővé válik, ezáltal történik az esetleges melanóma kiszűrése. A anyajegyvizsgálatnak akkor is nagy jelentősége van, ha a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség.

- Anyajegy eltávolítás

Leginkább akkor indokolt az anyajegy eltávolítás, ha gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kéri az anyajegy eltávolítást, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű eltávolítás esetében a MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai az egészben, ép széllel kimetszett darabokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt onkodermatológus vizsgálja.

- Fagyasztás, cauterizálás

A házilagosan, otthon használható szemölcs eltávolítók sokszor csak nagyon rövid ideig tartó eredményt hoznak, vagy egyáltalán nem működnek. A MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosa által végzett, professzionális szemölcs eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt. Kizárólag az bőrgyógyázs döntése lehet a megfelelő módszer kiválasztása, az egyedi probléma felmérése után.

- Punch biopszia

A punch biopszia a bőr szabad szemmel nem, vagy nem pontosan diagnosztizálható elváltozásainak szövettani vizsgálatához ad szövetmintát. A MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai a kiválasztott bőrterületet egy speciális punch-késsel kimetszik. A punch-kés egy néhány milliméter átmérőjű körkés, mellyel vagy egy kör alakú bőrdarabkát vagy pedig egy, a bőrfelszínbe mélyedő félhengert lehet kivágni. A sebet általában nem szükséges varrni.. A kimetszett bőrdarabkát a bőrgyógyász hagyományos-, immunfluoreszcens- (IF) és/vagy elektronmikroszkópos vizsgálatra küldi.

- Prick teszt

A Prick tesztre vagy más néven a bőrpróbára akkor van szükség, amikor valakinek allergiás tünetei jelentkeznek. A Prick teszt célja, hogy kimutassa az allergiát. Bőrgyógyászaink a bőrpróbával az allergén anyagot pontosan meg tudják határozni.

A MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai alkohollal fertőtlenítik és zsírtalanítják a bőrt. Tollal megjelölik az allergén helyét, majd a bőrteszthez egy 1mm mélységű lándzsával szúrnak a bőr rétegei közé, ezzel viszik be az allergént. A karcolás nem okoz vérzést és minimális fájdalommal jár. 15-20 perc elegendő a reakcióidőhöz. Pozitív eredménynél - amely 3 milliméternél nagyobb átmérőjű tünetet jelent - a bőr helyi duzzanata figyelhető meg, viszketéssel, vörösséggel. A bőrpórba után a bőrgyógyászok gyulladás- és viszketéscsökkentő kenőccsel kezelik a felületet.

- Epicutan teszt

Epicután teszt a Prick teszthez hasonlóan a bőrre helyezett allergénnel történik. Eltérés azonban, hogy itt azon allergéneket vizsgáljuk, ahol a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet (fémek, fogászati tömőanyagok, kozmetikumok, gyógyszerek, ételadalék anyagok, gumik stb.).

Ilyen allergik esetén a tünetek lassabban alakulnak ki, ezért az epicután teszt időtartama is hosszabb, akár egy hetet is igénybe vehet. A tünetek megjelenése elsősorban az allergéntől függ.

A tartós bőrön való tartás miatt az epicután tesztnél a MyClinic Pécs bőrgyógyász szakorvosai az allergént a hát bőrére helyezik, ahol több óráig-napig fennmarad. A tüneteket rendszeres időközökben - pár perc, pár óra, pár nap múlva olvassák le.

Orvosaink

Dr. Lovász Orsolya Tüdőgyógyász

A tüdőgyógyászat (pulmonológia) a tüdő, a légutak és a légzőszervrendszer megbetegedéseivel foglalkozó tudományterület.

Tüdőgyógyászunk jelentős szakmai gyakorlattal rendelkeznek mind a légzőrendszer akut, gyulladásos megbetegedéseinek, mind krónikus betegségeinek mind pedig a tüdő rosszindulatú daganatos betegségeinek a kivizsgálásában, kezelésében.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon tüdőgyógyász szakemberünkhöz:

• rhinitis (orrnyálkahártya gyulladás)

• asztma

• köhögés

• mellkasi fájdalom

• tüdőgyulladás

• krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

• tüdődaganat

• tüdőembólia

• TBC

• reflux okozta pulmonális szövődmények

A légúti betegségek diagnosztikájához szükséges légzésfunkciós vizsgálatokat korszerű spirométerekkel végezzük. Az allergiás (szénanáthás, asthmás) betegek kivizsgálásához cutan prick tesztet végzünk.

A betegségek kivizsgálásához pulmonológus szakorvosunk szükség szerint igénybe veszi a társszakmák – kardiológia, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia – segítségét is.

Orvosaink

Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna Belgyógyász, endokrinológus, klinikai immunológus és allergológus

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. A hormonzavarok kezelésével az endokrinológus szakorvos foglalkozik.

Belső elválasztású mirigyek

Pajzsmirigy, agyalapi mirigy (hypophysis), hypothalamus, mellékvesekéreg, hasnyálmirigy szigetsejtjei, petefészek, here, mellékpajzsmirigy. Minden belsőelválasztású mirigyre jellemző, hogy speciális kémiai anyagokat (hormonok) termel, melyek a véráram útján eljutnak a test legtávolabbi pontjaira is, és hatásaikat testszerte kifejtik. Működésükkel felelősek a test szerveinek összehangolásáért, a külső és belső környezet változó igényeihez való alkalmazkodásért.

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásával foglalkozik. Célja, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt a szervezetben, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését. A hormonháztartás zavarai közé a teljesség igénye nélkül az alábbi betegségek tartoznak:

a cukorbetegség,

a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis),

a pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis),

a göbös strúma (a pajzsmirigy megnagyobbodása),

a petefészek működési zavarai,

a férfi nemi működés hormonális zavarai (impotencia),

az agyalapi mirigy működészavara (hipofízis),

a vízháztartási zavar,

a növekedési zavar,

a mellékvesekéreg,- velő működésének vizsgálata,

a magas vérnyomás betegség,

a túlsúly esetleges hormonális okainak felderítése,

a mellékpajzsmirigy vizsgálata,

a csontritkulás hormonális okainak felderítése.

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint - a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!

Köröm/haj/bőrproblémák

Sokan vagy egyéni adottságnak vagy vitaminhiánynak tudják be ezeket a tüneteket. Való igaz, nagy szerepet játszanak ezek a tényezők is az esztétikai problémák kialakulásában, ám gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara váltja ki a hajhullást, a körmök töredezettségét és a zsíros, pattanásos bőrt. Tesztoszteron túltengés, IR, pajzsmirigyzavar, mellékvese problémák, mind-mind megnyilvánulhatnak hasonló tünetekben.

Fokozott izzadás, csökkent melegtűrés, hőhullámok

A nyári kánikulában nem meglepő, hogy az ember kénytelen többször izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont ha hőség elmúlt, és még akkor is a normálisnál többet izzad az illető, esetleg hőhullámok gyötrik, úgy az betegséget (pl. pajzsmirigyzavart), vagy menopauzát jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút ennek ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is, ezért ilyen esetekben érdemes endokrinológust felkeresni.

Megfelelő kezeléssel maga mögött tudhatja a kellemetlen panaszokat

Arra, hogy pontosan mi is okozza a panaszokat, arra laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, melyet kiegészíthetnek különböző képalkotó vizsgálatok is. Ilyen esetekben érdemes ellenőriztetni többek között a pajzsmirigy, a mellékvese funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint az cukor-és az inzulinszintet is (terheléses vizsgálattal).

Orvosaink

Dr. Kürthy Dániel Háziorvos, üzemorvos

Dr. Oberling Máté Háziorvos, üzemorvos

A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást (korábbi nevén: üzemorvosi szolgáltatást) köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára, A, B, C és D kategóriákban. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatnak elsősorban preventív, megelőző szerepe van: célja a munkakörre való alkalmasság felmérése, illetve a munkahelyi megterhelés és a munkahelyi kórokozó tényezők hatásának ellenőrzése.

Foglalkozás-egészségügyi orvosainkkal

• mérsékelt áron végezzük a szolgáltatást

• segítjük a jogszabályi előírások betartását a munkáltatók és a munkavállalók számára

• rugalmasan szervezzük a szolgáltatást (pl. a munkáltató telephelyén)

• számos, költségként elszámolható kiegészítő szolgáltatást kínálunk a munkáltatók részére (pl. oltások, szűrővizsgálatok, jogosítvány meghosszabbítás)

Orvosaink

Dr. Csaba Tünde Fül-orr-gégegyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász

A fül-orr-gégészeti vizsgálat a fej, a fül, az orr és melléküregei, szájüreg, garat, gége, nyak területének esetleges megbetegedéseit vizsgáló orvosi szakterület, amely igénybe vétele minden korosztály számára szükséges lehet.

Klinikánkon a gyermek és a felnőtt fül-orr-gégészeti és hallásvizsgálatok is elérhetőek.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon fül-orr-gége szakemberünkhöz:

• felsőlégúti megbetegedés, megfázásos tünetek, fülfájás

• legalább három hétig elhúzódó rekedtség és gyakori köhögés

• múlni nem akaró halláscsökkenés, fülzúgás vagy szédülés

• intenzív horkolás

• gyakori és intenzív középfülgyulladás

• nyaki nyirokcsomók megjelenés, vagy korábbiak jelenetős növekedése

• nyelési nehézség és állandó gombócérzés a torokban

• minden előjel, így például fertőzés vagy megfázás nélkül duzzanat jelentkezése az arcon vagy a nyakon

• ismétlődő és gyakori heves orrvérzés

Orvosaink

Dr. Sz. Makó Hajnalka Szakpszichológus

Életminőségünket testi és lelki jóllétünk egyaránt meghatározza. A lelki egészség magában foglalja a kiegyensúlyozott érzelmi, hangulati életet; az örömre való képességet; a hatékonyságot és teljesítőképességet; az elégedettséget; a reális és pozitív önértékelést; önmagunk elfogadását; a változásra, fejlődésre való nyitottságot; a jól működő társas kapcsolatokat, de ide sorolhatjuk a nehéz élethelyzetekkel, fokozott és elhúzódó stresszhatásokkal történő eredményes megküzdést is.

Életünk folyamán számos olyan helyzettel találkozhatunk, melyek során elbizonytalanodunk, tanácstalanokká válunk, vagy olyan hatások érnek bennünket, melyek túlzottan megterhelőek.

Pszichológiai tanácsadás keretén belül lehetőséget biztosítunk, hogy önmagával, kapcsolataival összefüggésben megfogalmazódó kérdésein dolgozzunk.

Milyen területeken segíthet a pszichológiai tanácsadás?

- életvezetési kérdésekben

- egészségi állapotot érintő változások feldolgozásában

- konkrét problémahelyzetek pszichológiai fókuszú megoldási lehetőségeinek átgondolásában

- kapcsolati nehézségek, konfliktusok kezelésében (párkapcsolat, szülőkkel való kapcsolat, munkatársi kapcsolatok, stb.)

- nevelési kérdésekben, szülői szerepekkel kapcsolatos kérdésekben

- munkával, teljesítménnyel összefüggő kérdésekben

Mi áll a pszichológiai munka középpontjában?

- az adott probléma többszempontú elemzése

- megoldási lehetőségek aktív keresése, belső megoldásmódok feltárása

- tudatosabb döntéshozatal elősegítése

- az adott élethelyzetet kísérő érzelmi feszültségek feldolgozása

Milyen keretek között zajlik a pszichológiai tanácsadás?

Alkalmanként 45 percben zajlik a pszichológiai konzultáció. Idői terjedelmét illetően kettő, maximum hat alkalomban rendezhető problémákkal foglalkozunk a MyClinic Pécs szakorvosi rendelőben. Az első találkozás tájékozódó jellegű, a hozott probléma részletes megbeszélését foglalja magában, ezt követően teszünk javaslatot a munka kereteire vonatkozóan.

Orvosaink

Dr. T. Kovács Katalin Reumatológus

A reumatológia a mozgásszervek – a csontok, ízületek, ínak, az ellátó erek és idegek, a kötőszövet – fájdalmával, alakváltozásával és a mozgás korlátozottságával járó betegségekkel, valamint a gerinc elváltozásainak nem műtéti kezelésével foglalkozik. Ide tartoznak azok az autoimmun, illetve anyagcsere eredetű gyulladásos betegségek, melyek mozgásszervi panaszokat okoznak, és a degeneratív (kopásos) ízületi problémák.

Az alábbiakban felsorolt esetekben javasoljuk, hogy feltétlenül forduljon reumatológus szakemberünkhöz:

• nyugalmat és a mindennapokat zavaró ízületi-, izomfájdalom

• tartós ínhüvely-gyulladás izommerevség korlátozza a mozgásban

• bármilyen típusú gerinc- vagy derékfájdalom

• kisízületi fájdalom

• ismeretlen eredetű kisugárzó fájdalom

• Gyulladásos ízületi- és izomfájdalmak

• Nyak, hát, váll regionális betegségei (gyulladás, kopás)

• Derék, csípő regionális betegségei (gyulladás, kopás)

• Kéz, könyök, csukló regionális betegségei (gyulladás, kopás)

• Láb, térd, boka regionális betegségei (gyulladás, kopás)

• Lágyrészek lokális betegségei (lágyrész-rheumatizmus)

• Osteoporosis (csontritkulás)

A MyClinic Pécs reumatológia szakrendelésein reumatológus szakorvosaink a mozgásszervek megbetegedéseivel foglalkoznak. A reumatológia betegségei a lakosság több, mint felét érintik, bármely korosztályból. A reumás betegség fájdalmat és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, az ízületekben.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs reumatológus szakorvosaihoz?

Ha fájdalmat, reggeli ízületi merevséget érez (mely bemozgatásra csökkenhet) és nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik, ami pihenésre alábbhagy, akkor mindenképpen keresse fel a MyClinic Pécs reumatológia szakrendelését! A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott ízületet, cserébe jobban terhelve egy másikat.

Rándulás, ficam, húzódás mindenkivel előfordulhat korosztályra és nemre való tekintet nélkül. A csontritkulás kockázata a nőknél 40 év felett vagy a menopausa után fokozottan nő, érdemes szűrővizsgálat keretében a csontritkulásra való hajlamot kiszűrni.

Mi a teendő, ha a reumatológiai betegség tüneteit észleli?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot a MyClinic Pécs reumatológia szakorvosi vizsgálatára!

A reumatológiai vizsgálat első szakaszában a beteg pontos anamnézis felvétele történik, mely során a MyClinic Pécs reumatológusa alaposan kikérdezi az előzményekről, addigi betegségeiről, a családi kórelőzményekről. Ezt az általános fizikális vizsgálat követi, a test alsó és felső végtagjai, a gerinc és a járás elemzése, amelyben tapintás, mozgatás és különböző műfogások segítik a szakorvost a diagnózis felállításában. Reumatológusunk figyelembe veszi az esetleges belgyógyászati betegségeket, különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, majd neurológiai vizsgálatra is sor kerülhet.

Az elsődleges fizikális vizsgálatok eredménye alapján további specifikus diagnosztikai vizsgálatokat rendelhet el a diagnózis felállításához.

Milyen reumatológia vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Ízületi ultrahang

Az ízületi ultrahangos vizsgálat során a MyClinic Pécs reumatológus szakorvosa ellenőrizni tudja az ízületet stabilizáló szalagokat, az ízületi tokot, a látótérbe hozható porc és csont elváltozásokat, a környező izmok állapotát, az ízületben felszaporodó folyadékgyülemet vagy kóros szövetszaporulatokat, az ízületek közelében lévő erek állapotát, illetve átjárhatóságát. Jól vizsgálhatók a térd ízületben található, a sportolás kapcsán gyakran sérülő vagy a túlsúly miatt gyakran degenerálódó, porckorongok az ún. meniscusok.

- Laborvizsgálatok

Amennyiben gyulladásos ízületi megbetegedésről van szó, úgy az általános laborértékek eltérése mellett a MyClinic Pécs raumatológus szakorvosa javasolhat speciális laborvizsgálatokat is, amik kifejezetten az ízület gyulladásos eredetét segítik feltárni.

- Injekciós kezelés

A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. A MyClinic Pécs reumatológia rendelésén felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat.

A MyClinic Pécs reumatológia szakorvosa az oszteoartrózis (ízületi kopás) által érintett ízületbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.Az injekciózás ambulánsan történik a reumatológia rendelésen, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem.

A kortizontípusú gyógyszerek helyi és általános gyulladás, valamint allergia kezelésére alkalmasak. Csökkentik a gyulladást kísérő duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, ill. az allergiás reakciókat és a viszketést. A készítmény alkalmazható különböző reumatológiai betegségek, például arthritisek (ízületi gyulladások), bursitisek (nyáktömlőgyulladások), lumbágó és isiász és más, a MyClinic Pécs reumatológus szakorvosa által meghatározott állapotok kezelésére.

Orvosaink

Dr. Farkas Orsolya Radiológus

Dr. Dérczy Katalin Radiológus

A modern orvostudományban az ultrahangvizsgálat a leggyakoribb diagnosztikai és képalkotó eljárás.

Előnye, hogy az emberi szervezetre biológiailag káros sugárterheléssel nem jár, miközben ellenjavallata vagy negatív hatásai nem ismertek, fájdalommentes, bármely életkorban elvégezhető, igény szerint ismételhető eljárás. Az ultrahang vizsgálat az esetleges betegségek jól szűrhetők.

Klinikánkon elérhető ultrahang vizsgálatok:

• Hasi (áttekintő, komplex) UH vizsgálat

• Hasi erek doppler vizsgálata

• Nyaki lágyrészek UH vizsgálata

• Pajzsmirigy UH vizsgálata

- Emlő ultrahang

• Komplex nyaki UH vizsgálat (pajzsmirigy, lágyrész, nyálmirigyek, nyirokcsomók)

• Nyaki erek UH vizsgálata

• Nyirokrégiók (nyak, hónalj, lágyék régió)

• Doppler áramlás vizsgálat a felső végtagon

• Doppler áramlás vizsgálat az alsó végtagon

• Végtagi lágyrész UH vizsgálata

• Mellkasfal vagy hasfal UH vizsgálata

• A vizsgálatokhoz csúcskategóriás Siemens ultrahang készüléket használunk.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs ultrahang diagnosztika szakorvosaihoz?

Az ultrahang vizsgálat egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel a MyClinic Pécs szakorvosai belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, ízületi és ér- és szívproblémákat fedeznek fel.

Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel. Ha a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek az adott testrészről képet alkotni.

Milyen ultrahang vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Hasi ultrahang vizsgálatok

A hasi ultrahang vizsgálata során a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai a hasüreg szerveit vizsgálják (pl. máj, epehólyag, lép és a vese). Az vizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei, hasi főverőér valamint a környékén található nyirokcsomók is megvizsgálhatók.

A belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálások részeként a MyClinic Pécs gasztroenterológus szakorvosai gyakran ajánlják az ultrahangos diagnosztikát, hiszen segítségével a has- és kismedence bizonyos szerveiről pontos információkhoz juthatnak. A hasi ultrahang vizsgálattal kimutathatók egyes szervi rendellenességek, az epekövesség, a vesekövesség, hasüregi ciszták vagy tályogok, gyulladásos megbetegedések, daganatok.

- Pajzsmirigy ultrahang

A vizsgálat során a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai képet alkotunak a pajzsmirigy egészének állapotáról: a mirigyállomány nagyságáról, felépítéséről (homogén, vagy göbös jellegéről), esetleges gyulladás fennállásáról. Felvilágosítást kapnak a tapintással nem észlelhető körülhatárolt területek természetéről, folyadék tartalmú (cysta), vagy szöveti szaporulatokról. A vizsgálat alkalmas arra, hogy segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai eldönthessék a folyamat jó vagy rosszindulatúságát. A környező nyaki lágyrészek, nyirokcsomók, nyálmirigyek és a nyaki nagy erek eltérései is megítélhetők.

- Nyaki artéria ultrahang

A nyaki artériák szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető az úgynevezett Color Doppler segítségével, ami valójában egy színes ultrahang vizsgálat.

Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ez a speciális ultrahang kiváló.

- Nyaki lágyrész ultrahang

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgálják. Az áll alatti mirigyek és a fültőmirigy vizsgálata, a nyálkövesség, esetleges gyulladások, jó- illetve rosszindulatú daganatok is felismerhetők a nyaki ultrahang segítségével.

A nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók ellenőrzése és vizsgálata során a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai azok nagyságát, szerkezetét, az erezettségét, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a környezetéhez figyelik meg.

- Doppler áramlás vizsgálata alsó és felső végtagon

A Doppler ultrahang a páciens különböző testrészeinek, végtagjainak keringését vizsgálja. Ezzel a módszerrel a MyClinic Pécs ultrahang szakorvosai az erek funkcióját, valamint az esetlegesen fennálló kóros eltéréseket nézik. A vizsgálat vénagyulladásról, vénás trombózisról, valamint vénás billentyűelégtelenségről adhat képet. Mindenképpen indokolt az ultrahang vizsgálat hirtelen kialakult, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén.

Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges módszer az ultrahang vizsgálat, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom.

A vénás szakaszon a trombózis jelenlétének gyors és biztos kimutatásában van nagy jelentősége. Megítélhetők a visszértágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is.

- Here ultrahang vizsgálat (urológus végzi)

A vizsgálat során a MyClinic Pécs urológus szakorvosa a here szöveti szerkezetét, a here körüli artériákat valamint vénákat, illetve a herezacskó rétegeit, valamint a mellékhere állományát vizsgálja. Ezzel a módszerrel a gyulladások, daganatok, valamint a vérellátási zavarok is kimutathatók. Adott esetben a heresérv, a heredaganat, valamint a visszértágulat is megállapítható.

- Szívultrahang (kardiológus végzi)

A szívultrahang olyan képalkotó eljárás, melynek során a MyClinic Pécs kardiológus szakemberei mozgóképet nyernek a szív működéséről. Célja a szív- és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a szív a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek, szívburok folyadék, szövetszaporulat illetve a sövényhiány detektálása.

A MyClinic Pécs kardiológia szakrendelésein a szívultrahanggal a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög is kimutatható. A szívultrahang vizsgálatot minden esetben kardiológus szakorvos, azon belül is ultrahang specialista végez.

- Ízületi ultrahang (reumatológus végzi)

Az ízületi ultrahangos vizsgálat során a MyClinic Pécs reumatológus szakorvosa ellenőrizni tudja az ízületet stabilizáló szalagokat, az ízületi tokot, a látótérbe hozható porc és csont elváltozásokat, a környező izmok állapotát, az ízületben felszaporodó folyadékgyülemet vagy kóros szövetszaporulatokat, az ízületek közelében lévő erek állapotát, illetve átjárhatóságát. Jól vizsgálhatók a térd ízületben található, a sportolás kapcsán gyakran sérülő vagy a túlsúly miatt gyakran degenerálódó, porckorongok az ún. meniscusok.

Orvosaink

Dr. Gáti István Neurológus

A MyClinic Pécs neurológia szakrendelésein neurológusunk az idegrendszeri betegségek felismerésével, a neurológiai diagnózis felállításával neurológiai rendellenességek kezelésével és kivizsgálásával foglalkozik.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs neurológus szakorvosához?

Az alábbi panaszok megjelenése esetén feltétlenül indokoltnak tartjuk neurológusunk felkeresését:

• hosszú ideje fennálló, rendkívül erős, vagy gyakran jelentkező fejfájás

• szédülés

• beszédzavar

• alvászavar

• nyugtalan láb szindróma

• egyensúly- és mozgáskoordinációs zavar

• vegetatív zavarok (remegés, szívdobogás érzés, emésztőrendszeri panaszok)

• végtagzsibbadás

• eszméletvesztés

• gyengeség

• látászavar

• görcsök

• memória zavarok

• a gondolkodás zavara

Mi a teendő, ha a neurológiai betegség tüneteit észleli?

A MyClinic Pécs neurológiai szakrendelése keretében a szakorvos először kikérdezi a pácienst jelenlegi tüneteiről, korábbi betegségeiről, a családban előfordult megbetegedésekről, majd áttekinti a korábbi leleteket, ami alapján felállítja a kórelőzményt. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez.

A neurológus egyszerű kérdésekkel ellenőrzi a páciens mentális állapotát és beszédkészségét, minimális aktivitást igénylő feladatokkal pedig a mozgás koordinációját, a járást, az egyensúlyt, az izomerőt, illetve a látást, és más érzékelési funkciókat. Végül reflex kalapács segítségével ellenőrzi a reflexeket is. Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a panasz és milyen további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához.

Milyen neurológiai vizsgálatokat rendelhet el neurológus?

A neurológus szakorvos a panasz okának feltárásához leggyakrabban modern képalkotó vizsgálatokat (koponya MR, gerinc MR, koponya CT, gerinc CT, röntgen), illetve különböző elektrofiziológiai vizsgálatokat rendelhet el, melyekkel vizsgálható az agy (elektroenkefalográfia, EEG), a környéki idegek (elektroneurográfia, ENG), valamint az izomzat (elektromiográfia, EMG) elektromos működése. Mivel bizonyos betegségek genetikai halmozódást mutatnak, ezért laboratóriumi vizsgálatra is sor kerülhet.

Orvosaink

Dr. Hardi Péter Érsebész

A MyClinic Pécs érsebészeti szakrendelésein érsebész szakorvosaink a betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs érsebész szakorvosához?

A visszérbetegség, az érszűkület, olyan kórállapotok, amelyek mind az érrendszerünket érintik, és elhanyagolva súlyos szövődményekhez vezethetnek. Az alábbi tünetekkel javasolt érsebészünkhöz fordulni:

• fokozódó fájdalom a lábszáron vagy a combon

• nehezen gyógyuló sebek/fekélyek a lábon, akár sérüléstől, akár sérülés nélkül

• visszerek megjelenése a lábon

• duzzanat a boka környékén, nehézláb érzés

• nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom

• kéz- vagy lábizomerő gyengülés

• görcsös érzés

• lábviszketés, ödéma

• elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében

Mi a teendő, ha a érsebészeti betegség tüneteit észleli?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot a MyClinic Pécs érsebész szakorvosi vizsgálatára!

A páciens kikérdezését és teljes körű panaszfelderítését, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció átnézését követően fizikális vizsgálat következik, amely semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Ezt követően a szakorvos elrendelhet képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárást, a pontos diagnózis felállításában.

Amennyiben az érsebész szükségesnek tartja, műtéti megoldást javasol.

Milyen érsebészeti vizsgálatokat kínál Önnek a MyClinic Pécs?

- Érszűkület kezelés

A MyClinic Pécs érsebészének egyik legfőbb feladata az érszűkület következtében a szervezet különböző szerveiben, régióiban a vérhiányos állapot során kialakult, általában súlyos, sok esetben végtagot vagy életet veszélyeztető tünetek megelőzése, kezelése. Ha nem ismerjük fel idejében az érszűkületet, az az érrendszer bármely részében problémát okozhat. Amennyiben az alsó végtagot hanyagoljuk el ebből a szempontból, fekélyesedés kezdődhet, amelyet végső esetben amputáció követhet.

Emellett kezeletlen érbetegség esetén nagy a kockázata a szívinfarktusnak, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulásnak, stroke kialakulásának.

- Visszér kezelés

A visszerességnek nem csak kozmetikai jelentősége van, hiszen a visszeresség következtében kialakult vénás pangás károsítja a bőr vérellátását.

Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az orbánc kialakulását is, mely közvetve trombózishoz, illetve nyirokérgyulladáshoz vezet.

A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása. Ezért az érsebészet egyik legfőbb feladata, hogy ezt a vénás pangást maximálisan csökkenthető legyen.

A pókháló-ereket szklerotizáció segítségével tünteti el az érsebészet. Ennek lényege egy speciális anyag befecskendezése az érbe, minek következtében az ér falai összetapadnak és megszűnik bennük a vérkeringés. A szklerotizálásra az ősz, a tél és a tavasz a legalkalmasabb, a kezelés után ugyanis rugalmas pólya viselése kötelező, ami nyári melegben igen kellemetlen lehet.

- Fekély kezelése

A visszeresség következtében kialakuló fekélyek nemcsak fájdalmasak, de fokozott a fertőződés lehetősége is. A fekélyeket részben megfelelő helyi kezeléssel, részben a fentebb említett konzervatív terápiával gyógyítjuk, majd gyógyulásukat követően mihamarabb végzett műtéttel megszüntetjük a fekély kialakulását okozó vénás elégtelenséget.

- Diabéteszes láb kezelése

Elsősorban orvosi feladat a diabéteszes láb kezelése, hiszen az elsődleges feladat a megőrzése. Ha elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás, a MyClinic Pécs érsebésze akkor is igyekszik a diabéteszes lábon a legkisebb beavatkozást elvégezni és a kezelt felületeket a legmodernebb sebkezelési módszerekkel befedni.

Orvosaink

Veczák Ibolya Dietetikus

A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A MyClinic Pécs dietetikai szakrendelésén a dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.

Mikor forduljon a MyClinic Pécs dietetikusához?

A táplálkozásnak kiemelt jelentősége van az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. Az étrenddel összefüggésbe hozható kardiometabolikus betegségek, mint a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás egyre nagyobb problémát jelentenek, mindezek megelőzhetőek lennének megfelelő étrend, életmód kialakításával.

• egészséges táplálkozás (prevenció)

• elhízás-fogyókúra

• cukorbetegség, inzulinrezisztencia

• táplálékallergia vagy intolerancia

• coeliakia

• gyomor-és bélrendszeri megbetegedések

• vesebetegségek

A MyClinic Pécs dietetikai rendelésén az egyénre szabott táplálkozási tanácsadás az igények, betegségek táplálkozási felmérésével kezdődik, majd ennek alapján egyéni étrendi tanácsadásban részesül a páciens. Az állapotfelméréshez tartozik egy testösszetételmérés is.

Orvosaink

Egy laborvizsgálat segíthet a panaszok és tünetek hátterében álló betegségek feltárásában, adott esetben ezek kizárásában. Segítséget adhat már a betegségek korai szakaszában, a mielőbbi felismerésünkben, a betegségek rizikó tényezőinek kiderítésében illetve a terápiák hatékonyságának megítélésében is.

A laborvizsgálat beutaló nélkül is történhet, orvosi indikáció nélkül is elvégezzük a kért vizsgálatot, azonban javasolt, hogy előtte konzultáljon szakorvossal, hogy a panaszok ismeretében mely vizsgálatok elvégzését kérné.

Időpontot előzetesen telefonon tud egyeztetni, ahol munkatársaink egyaránt az árainkról is tudnak felvilágosítást adni.

Szépészeti beavatkozások

Időpontfoglalás Részletek Bezárás
Orvosaink

Dr. Lovász Orsolya Tüdőgyógyász

Kémiai hámlasztás (Peeling)

A Fillmed Laboratories Peel hámlasztó termékcsalád háromféle savas hámlasztóból áll, ezek a Light, Time és Bright hámlasztók.

A Fillmed Skin Perfusion Peel klinikai kezelés célja a bőrfelszín kémiai úton történő hámlasztása, amelynek hatására a felső, elöregedett hámréteget célzottan és folyamatos kontroll alatt távolítjuk el. Ennek eredményeképpen a bőr egyenletesebb színű, egyenletesebb felszínű, egészséges kinézetű lesz, a finomabb ráncok kisimulnak, a bőrön látható hegek és pigment foltok halványodnak. A kezelés nem jár fájdalommal, de a páciens egyéni érzékenységétől függően égő, csípő, csipkedő érzést tapasztalhat. A kezelés a test bármely területén alkalmazható, a száj, valamint a szemkörnyék kihagyásával. Már az első kezeléssel látványos eredményt érhetünk el, de az optimális eredmény eléréséhez több kezelésre van szükség. A kezelések száma függ az Ön bőrének állapotától, illetve annak is függvénye, hogy hogyan reagál a bőre az első kezelésekre. A kezelések számát és gyakoriságát az Ön szakképzett kezelője határozza majd meg. A kezelést kezdetben kúraszerűen javasoljuk, illetve bőrállapottól függően az eredmény fenntartása érdekében féléves/éves ismétléssel. A kezelést követően a bőre hámlani fog, de ez úgynevezett mikrohámlással fog történni, finom formában hámlik majd a bőre, szinte észrevétlenül.

A hámlasztás valamennyi bőrtípusnál alkalmazható. Szakember választja ki az Ön bőrének leginkább megfelelő Fillmed Skin Perfusion Peel terméket. A Light Peel érzékeny bőrűek számára is biztonsággal alkalmazható hámlasztó, a Time Peel anti-aging hámlasztó, mely az öregedés bőrön látható jeleit célozza meg. A Bright Peel a pigmentfoltok halványítására szolgáló hámlasztó bőrvilágosító hatással.

A hámlasztás növeli a bőr tápanyagfelvevő képességét, ezért alkalmazását javasoljuk a Skin Perfusion anti-aging kezelések részeként, illetve Fillmed revitalizáló és volumenpótló kezelések előtt, között.

Alkalmas a bőrön megjelenő finom ráncok, akne nyomok, hegek, pigmentfoltok kezelésére, az igénybevett, fáradt, szürke és fakó bőr hámlasztására, élénkítésére.

Polirevitalizáció NCTF 135HA (bőrminőség javítás, bőrfeltöltés)

Napjainkban az NCTF® egy igen népszerű, de még mindig egyedülálló hatóanyag kombináció, amelyről folyamatosan jelennek meg orvosi cikkek és egyéb szakmai publikációk világszerte. Ez az egyedülálló termék több, mint 50 aktív hatóanyagot tartalmaz. Visszaállítja az ideális sejt eco-szisztémát és aktivizálja azokat az elemeket a bőrben, amelyek a gyönyörű bőrét felelősek. 147%-kal növeli a fibroblaszt stimulációját a bőrben, 256%-kal növeli a kollagén stimuláció mértékét és 90%-kal csökkenti a szabadgyökök számát a bőrben.

Több, mint 3 millió üvegcse NCTF® eladása után az NCTF® most a világ vezető polirevitalizáló mezoterápiás kezelése világszerte.

A Fillmed Laboratories a NanoPass céggel együttműködve létrehozta első mikro tűs eszközét, a NANOSOFT™-ot, amit az NCTF® 135 HA polirevitalizációs oldat beadásához terveztek, a finom ráncok kezelésére, illetve a bőr rejuvenációjának céljából. A NANOSOFT™ eszköz innovatív és gyakorlatilag fájdalommentes eljárást tesz lehetővé, amely során a bőr alá juttathatjuk a bőr számára legideálisabb hatóanyagokat. A tűk speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy az anyag egyenletes eloszlásban a megfelelő mélységbe jusson be, ezzel garantálva az optimális és szemmel látható pozitív eredményt a bőr megszépítése és megfiatalítása terén.

A minimálisan invazív kezelés e mikro tűs eszközzel lehetővé teszi az orvosok számára, hogy nehezen kezelhető, problémás területeket is kezelni tudjanak.

A micro needle-n keresztül az NCTF® 135 HA injektálható rejuvenációs folyadék pont a megfelelő bőrrétegbe juttatható be. A tűk segítségével a beadás kontrollálható és egységes lesz, így biztosítva a lehető legoptimálisabb eredményt. Az NCTF® 135 HA a benne lévő több, mint 50 hatóanyagnak köszönhetően (vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, aminosavak és szabadkötésű hialuronsav) a bőrt tápanyagokkal tölti fel, így az visszanyeri vitalitását, tömörségét, egészséges kinézetét és ragyogását és azonnali bőrminőség javulást eredményez.

Mi történik egy kezelés során?

Az orvos megtisztítja és fertőtleníti a páciens bőrét, a készítményt a felső irharétegbe fecskendezi miközben finom nyomást fejt ki a kezelt területre. Egy apró hólyag papula képződik. Ezek a papulák tárolóként működnek, az oldat fokozatosan oldódik ki a felső irharétegbe. 24 órán belül a mintázat elhalványul és előtűnik a hidratált, telt, tökéletesen sima bőr. Azonban NCTF hatásas nem áll meg itt. Heteken keresztül folyamatosan fokozódik. Bőr napról napra feszesebb és tónusosabb lesz.

A maximális és hosszantartó hatás elérésének érdekében javasolt az 5 alkalomból álló kezelést választani. Az 5 alkalmas kezelés 3 hónapos időtartamot vesz igénybe. A vizsgálati protocol: 2 hetes időközönként végzett 3 kezelés és 1 hónapos időközönként végzett 2 kezelés.

Hialuronsavas feltöltés

Az injektálható hialuronsavas töltőanyagok a bőr öregedése, ráncosodása és megereszkedése ellen használatos orvostechnikai eszközök, amelyek arra lettek tervezve, hogy kisimítsák a különböző mélységű ráncokat a felszínes finom ráncoktól a mély ráncokig, teltebbé tegyék az ajkakat, és, hogy kialakítsák és/vagy helyreállítsák az arc volumenét és kontúrjait.

A Fillmed Laboratories Art Fillers termékcsalád a Fillmed saját laboratóriumában készül Franciaországban és megfelel a legmagasabb biztonsági és szakmai elvárásoknak.

A hialuronsavas töltőanyagok piacán betöltött kiemelkedő szerepét különleges innovációjának, a Tri-Hyal® technológiának köszönheti, amely háromféle hialuronsav rugalmas összekapcsolásával egyedülálló hatékonyságú anyagot hozott létre. E technika megfelelő kombinálásával alakították ki.

Az Art Filler anyagokat magas fokú tolerabilitás és nagy teljesítmény jellemzi, 18 hónapon túl is bizonyítottan megtartja korrekciós hatását és bizonyítottan megsokszorozza a kollagén termelődés mértékét a bőrben, fokozza a rugalmas rostok szintézisét. Nem képez gyulladt csomókat a bőrben és lidokain tartalmának köszönhetően szinte fájdalommentessé teszi a kezeléseket. Formázó, térfogatnövelő és kisimító képességének köszönhetően sokrétűen használható hialuronsavas töltőanyag.

Fine Lines - Finom és felületes ráncok

A Fine Lines a Fillmed Art Fillers termékcsalád legkönnyedebb anyaga, mely 20mg/ml hialuronsavat tartalmaz. Ebben az anyagban kisebb mennyiségű a keresztkötött hialuronsav és nagyobb mennyiségű a szabadkötésű hialuronsav, ezáltal ez az anyag nem csak kisebb volumenpótlásra, hanem nagymértékű hidratálásra is képes. Puha anyag, amely a bőrfelszínt gyönyörűen kisimítja, ennek köszönhetően ideális a finom, felületi ráncokhoz. Kiválóan alkalmas a szemkörnyék kezelésére, glabella töltésre, karikatöltésre, az úgynevezett cigaretta ráncok feltöltésére. A Fine Lines-t használjuk továbbá az orcák pókhálószerű ráncaira is, illetve szájkörnyéki finom ráncokra (NCTF 135HA-val kombinálva).

Universal - Közepes és mély ráncok

Az Universal – ahogyan a neve is indikálja – a Fillmed Art Fillers termékcsalád univerzálisan felhasználható tagja, amely 25mlg/ml hiraluronsavat tartalmaz és a dermisz középső részébe javasolt beadni a közepes és mély ráncok kezelésére. Ideális a nazolabiális redőkbe és a marionett ráncokba, amennyiben a ráncokat mimika okozza és kis-vagy közepes mértékű a volumenveszteség. Szintén alkalmas az ajkak töltésére, a Lips-hez képest kissé lágyabb konzisztenciája. Ebben az anyagban a szabadkötésű hialuronsav és a keresztkötött hialuronsav egyenlő arányban van, így hidratál, ugyanakkor már nagyobb térfogatnövelő hatással bír, mint a Fine Lines. Rugalmas, közepesen kemény anyag, amely a beadását követően kiválóan formázható.